luni, 8 septembrie 2008

Bosonii Higgs si prostia umana

Exista, intre cele doua, o diferenta majora. Pe numitii bosoni (ai lui Higgs sau ai lui Dumnezeu, cum metaforic i-au mai numit fizicienii), nu i-a vazut nimeni pana acum dar apar cam in toate modelele teoretice care incearca sa explice Universul. Prostia umana, in schimb, exista la tot pasul dar o respingem cu oroare pentru ca, nu-i asa, suntem fiinte inzestrate cu ratiune, prin urmare nu ar trebui sa fim... hmmm... batuti in cap.

M-am distrat in ultimele zile citind articole din presa online si care aveau ca subiect LHC (Large Hadron Collider) si pornirea lui iminenta pe data de 10 septembrie. Comentariile cititorilor (indiferent de publicatie) erau, in mare majoritate, cel putin hilare daca nu intristator de stupide.

Ce zice presa:

"Sfarsitul lumii incepe pe 10 septembrie"

De ce? se intreaba lumea. Pai... d-aia. Ca la CERN savantii nebuni au intocmit o fabrica de gauri negre in care au bagat nu mai putin de 3 miliarde de euro. Asa zice presa. 3 miliarde de euro ca sa facem gauri negre. Ce-s alea? Stim cu totii: niste gauri negre. Dar care au proprietatea de a genera sfarsitul lumii. Cum? Sugand materia. De ce? eh... zice presa si am vazut si pe Discovery. Gaura neagra e flamanda, suge materia si implicit si pe noi pentru ca, nu-i asa, suntem alcatuiti din materie. Asadar, o sa fim supti. Intr-o clipa. Scenariul arata cam asa: la CERN, dupa ce savantii aia dilii ciocnesc cu mare iuteala niste protoni sau neutroni sau ceva asemanator, va aparea o gaura neagra vorace si care, la fel ca in bancul cu Scufita Rosie, va incepe sa se rasteasca la noi: AM SA TE MANANC! Si nu te pui cu gaura cand ea vrea sa te manance. E nasol cand ne mananca gaura. In fine...

Presa, obiectiva si neutra, dupa cum o stim, s-a grabit sa ne previna despre fenomen. Readactori, mai mult sau mai putin in tema, au incropit niste fraze din care un nespecialist nu poate sa inteleaga decat faptul ca musai pe 10 septembrie la ora zece , o gaura neagra va devora planeta Pamant, Luna, planeta Marte, Soarele, Alfa Centauri cu Proxima cu tot, si, din aproape in aproape, stelele din jur si imprejur si intreaga galaxie. Si asa mai departe pana cand intregul Univers se va scufunda in gaurica cea neagra si obtinuta de nebunii de savanti.

Imediat dupa ce articolele cu pricina si-au gasit loc in spatiul virtual, s-au starnit zeci de Casandre care au si prins sa boceasca a paguba. Am citit comentarii de toate felurile, unele raspunsuri la articole chiar explicau frumos si pe intelesul tuturor ca nu se va intampla nici o catastrofa acolo. Degeaba. Majoritatea celor care se bagau in seama (pe forumurile principalelor ziare online si care furnizasera articole apocaliptice) simteau nevoia sa injure gros si vartos fizica, dar si chimia si matematica, in general stiinta care, in creierii acestor comentatori, se face vinovata (ea, stiinta) de toate bubele lumii. Se exprimau idei care mai de care mai fantasmagorice, se amestecau profetii din biblie (care profetii nici nu exista dar da bine sa zicem ca stim de ele si ca ele, profetiile, admit faptul ca vine sfarsitul lumii... curand) cu catrenele lui Nostradamus, pareri personale care descriau in detaliu ce se va intampla in LHC, ipoteze si teoreme cu sumedenie de corolare. In general tonul celor care iau atitudine pe forumuri este categoric, doct si apodictic. Marea majoritate pare incredintata ca pe 10 septembrie vine sau incepe (o nuanta interesanta) sfarsitul lumii. Spun pare pentru ca, in realitate, nimeni nu este convins de asta. Altminteri ar fi trebuit sa asistam la un flux uman insemnat catre biserici, bunaoara. Sau la acte de caritate bizare. Nimic din toate acestea. Lumea isi vede de ale ei.

Atunci de ce stiinta este atacata cu atata osardie de populatia forumista? Presupun ca aici intervine prostia umana. Ar fi fost comod pentru oricine sa caute oarece informatii suplimentare despre LHC si sa constate ca nici pomeneneala de gauri negre. Nicidecum nu vine sfarsitul lumii. Nu, nu este suficient ca niste minti lucide incearca sa spuna adevarul. Prostia umana, camuflata in istetime si suficienta isi face de cap pe forumuri. Fizicienii sunt niste idioti, in general stiinta este corupta si izvor de suferinta (cum poate fi corupta matematica este un mister pentru mine) samd. Uita desteptii de pe forumuri ca, de fapt, nu stiinta este imorala ci oamenii care se slujesc de ea. Nu fizicienii sunt idioti ci aceia care nu pricep ce foloase au ei de pe urma faptului ca niste hadroni se izbesc cu mare viteza. La ce ne trebuie sa stim cum s-a nascut Universul, se intreaba unii. La ce ne trebuie sa stim, in general ceva? Dupa logica acestor trogloditi stiinta ar fi trebuit sa se inchida in antichitate. Pamantul este plat, la fel cum de plata le este si mintea si viata si apa pe care o beau.

Fizicienii vor pune in evidenta, sau nu, ipoteticul boson Higgs. Daca el exista s-ar putea ca, in anii viitori, sa avem parte de surprize interesante. Si de aplicatii in viata de zi cu zi care astazi ar putea parea ca tin de magie. Acest lucru nu ii va impiedica pe cei care afirma acum raspicat cum ca LHC ar trebui inchis (iar fizicienii, eventual, lapidati in public), sa se foloseasca de noile inventii si gaselnite. Pentru ca, dragii mei, prostia umana, imateriala si diafana dar in cantitati cosmice, este in stare sa se plieze pe orice. Daca numitul boson se incapataneaza sa stea pitit... Asta nu va afecta cu nimic bigotismul si aiureala din capul Casandrelor. Prostia este imuna si opaca la orice fel de bosoni, hadroni, fermioni si ce or mai fi ei.

Vor spune unii ca lumea este gresit informata si de aici confuzia legata de LHC. Asadar nu este vorba despre prostie. Ba da, zic eu, este vorba despre prostie. Pentru ca nimic nu ii impiedica pe respectivii sa caute sa afle mai mult despre subiectul cu pricina. Dar este mai comod sa ne vaicarim ca, iata, ne pica in cap drobul de sare in loc sa ne uitam daca, intr-adevar, exista vreun drob de sare.

Oricat s-ar stradui fizicienii, oamenii de stiinta in general, nu vor reusi sa starpeasca prostia umana cu bosoni Higgs. Din acest punct de vedere, da, LHC poate fi considerat un esec. Stim cu totii, nu-i asa, de la Asimov citire, ca "Impotriva prostiei, zeii insisi lupta in zadar"